Kategoriat
Yleinen

Johdanto urheilutapahtumien valokuvaamiseen

Urheilukuvaus on valokuvauksen lajeista se kaikkein teknisin, kun puhutaan kamera-asetuksista ja miten hyvin työskentelet kamerasi kanssa. Jotta saat mainetta hyvänä urheiluvalokuvaajana, tulee sinun tuntea kamerasi eri toiminnot täysin ulkoa. Et tarvitse kaikista kalleinta kameraa ja tässä artikkelissa kerromme vinkkejä, miten saat taltioitua tapahtumat kuviksi.

Sijainti

Urheilukuvauksessa, aivan kuten muidenkin kohteiden kuvaamisessa, puhuu kokemus ja harjoittelemalla löydät parhaat kuvakulmat. Kannattaakin kuvata matseja ja urheilutapahtumia niin paljon kun vain ehdit. Nopeatempoisissa pallolajeissa, kuten jalkapallo tai jääkiekko, kannattaa kuvata kentän laidalla. Jotta saat keskikentän tapahtumat kuvatuksi, suosittelemme teleobjektia tai zoomia kameraasi.

Vinkkinä kannattaa seurata muiden valokuvaajien toimintaa urheilutapahtumissa paikan päällä tai seurata matseja TV:stä. Tarkkailemalla muiden kuvaajien työtä saat hyviä ideoita ja vinkkejä omaan kuvaukseen.

Kameran asetukset

Kuten kaikki tiedämme, urheilussa kaikki tapahtuu tiuhaan tahtiin, välillä turhankin nopeasti. Useimmiten urheilukuvissa kuvat ovat pysäytettyjä, joten kannattaa kokeilla kameran asetuksia, jotta saat kuvatuksi pysäytetyn kuvan.

Koska suurin osa urheilutapahtumista on illalla, ei valaistus ole kaikkein paras. Tähän tarkoitettu objekti tai kamera, jossa on hyvä kuvaprosessi, sopii iltakuvaukseen erinomaisesti. Sarjakuvaus eli monen kuvan ottaminen samaan aikaan voi taata sen, että ainakin yksi kuvista onnistuu.

Autofocus

Tämä on melkeinpä ehdoton urheilukuvauksessa. Autofocus seuraa liikkuvaa kohdetta, joten se tekee kuvistasi terävämpiä. Uusimmista kameroista löytyy kuvauksen kohteeseen lukitseva toiminto, joka on tietokoneohjelmisto. Kameraa ei tarvitse siirtää niin paljoa, koska kohde lukkiutuu, kun olet kerran kohdistanut kameran.

Jalustat

Monille tuttu kolmijalkainen alusta voi urheilukuvauksessa olla tiellä, koska ikuistettavat hetket joutuu usein kuvamaan uudesta näkökulmasta. Urheilukuvauksessa on yksijalkajalusta ehdoton! Se antaa tilaa liikkua, jota tuleekin urheilukuvauksessa tehtyä paljon. Valikoima on myös laaja monine eri toimintoineen, joten sinulle sopivan jalustan etsiminen kannattaa.

Yhteenveto

Urheilukuvaus voi olla kallis harrastus, eikä heti kannata lähteä sijoittamaan kalliisiin objekteihin tai jalustoihin. Ensin kannattaa harjoitella kameran käyttöä, kuvata ja leikkiä asetuksilla, jotta tiedät, mihin kamerasi pystyy. Mikäli innostut, kannattaa sijoittaa myös välineisiin, parempaan kameraan, objekteihin ja jalustoihin. Urheilukuvaus on jännittävää sekä hauskaa, koska tilanteet ovat salamannopeita. Ehkä näillä vinkeillä pystyt ikuistamaan monia muistoja!