Kategoriat
Yleinen

Kuvien sommittelu – auttaako nuuska tai nikotiinipussit?

Olet varmasti kuullut ystäväsi sanovan valokuvastaan: “ei se valokuvassa näytä niin kauniilta kuin luonnossa”. Ei varmasti, mutta paljon siihen vaikuttaa, miten kuvan sommittelee. Sommittelu tarkoittaa sitä, miten rajaat kuvan, jotta vangitset katsojan huomion. Tässä muutama vinkki valokuvausharrastusta harkitseville miten saat kuvistasi kiehtovampia ja kiinnostavampia. Mietimme myös uutta ilmiötä nimeltä nikotiinipussit (nikotiininuuska), joka voi hyvinkin auttaa tupakoinnin lopettamisen lisäksi myös kuvien sommittelussa.

Kolmannessääntö

Kolmannessääntö on sommittelussa ensimmäinen mikä kannattaa harjoitella, se esittää kuvasi parhaalla tavalla. Kuvittele kamerasi näytölle tai etsimelle 3×3-ruudukko, joistakin kameramalleista saat sen päälle asetuksista. Kun kuvaat, kannattaa kuvan kohde olla mahdollisimman lähellä ruudukon linjojen keskipisteissä eli huomiopisteissä. Näin saat kuviin lisää energiaa ja mielenkiintoa. Kannattaa kokeilla muutamaa
eri sommittelua, jotta saat kuvasta mahdollisimman dynaamisen.

Nikotiinipussit eli nikotiininuuska

Nikotiinipussit ovat melko tuore ilmiö, ja niitä nikotiininuuska -nimelläkin kutsutaan. Ne ovat hyvänmakuisia korvikkeita tavalliselle nuuskalle, ja monet ovatkin lopettaneet niiden avulla tupakoinnin kokonaan. Lisätietoa aiheesta löytyy esimerkiksi https://pussit.com -sivustolta, josta voi tilata laillisesti suomeen maksimissaan 4mg per tyyny nikotiinia sisältäviä nikotiinipusseja. Ne korvaavat mielestäni täydellisesti Ruotsin puolelta haettavan nuuskan. Kuvaajana tupakointi saattaa helposti keskeyttää kuvausoperaation, eikä se kovin terveellistäkään ole, puhumattakaan siitä miten tylsää puuhaa nuuskan tuonti Suomeen on, joten kuvaajalle nikotiinipussit ovat varmasti hyvä idea.

Kuvauskohde

Kuvatessasi ihmisiä tai eläimiä, on kuviin helppoa saada elävyyttä ja tunnetta mukaan. Varsinkin, jos he katsovat kameraan. Itselle rakkaista henkilöistä onkin hyvä aloittaa sommittelun harjoittelu, eläimet ovat kärsimättömämpiä poseerauksessa.

Kun kuvaat toimintaa, kannattaa toiminnan suuntaan jättää tilaa. Esimerkiksi eteenpäin juoksevan koiran eteen tulee jättää avointa tilaa, näin toiminta ja tunne välittyy myös katsojalle. Muista aina kuvata ihminen tai eläin kokonaan, älä jätä kohteen käsiä tai jalkoja kuvan ulkopuolelle.

Maailma ja luonto on täynnä kauniita kuvioita, linjoja ja paljon, paljon kuvattavaa. Toistuvia kuvioita kuvatessa kannattaa katsojan silmä johtaa kuvan läpi. Maisemakuvauksissa on ruudukko erittäin hyödyllinen, ruudukon viivat auttavat myös horisontin suorassa pysymisessä. Horisonttia ei kannata sijoittaa kuvan keskelle, kuvat näyttävät paremmalta, jos horisontti on kuvan keskikohtaa hieman alempana tai ylempänä.

Yhteenveto

Sommittelu on yksi valokuvauksen kulmakiviä, johon useimmat eivät kiinnitä lainkaan huomiota. Sommittelutaitoja voi parantaa, kun tutkit valokuvia täysin uudesta näkökulmasta. Mihin kuvauksen kohde on aseteltu kuvassa? Millainen tausta kuvassa on? Miten kuva on rajattu, mitä kuvassa näkyy ja mitä ei? Välittyykö kuvasta tunnetta?

Nämä muutamat vinkit ovat pintaraapaisu sommitteluun, mutta näilllä vinkeillä saat jo valokuvistasi mielenkiintoisempia katsojalle. Sommittelua kannattaa testailla, harjoitus tekee mestarin, kuten sanotaan. Ohjeet sommitteluun eivät ole yksiselitteisiä eikä niitä tule noudattaa kirjaimellisesti. Näillä vinkeillä saat kuitenkin valokuvaukseen hyvän suunnan ja on hyvä opetella perussäännöt ensin ennen kuin alat rikkomaan rajoja.