Kategoriat
Yleinen

Vinkit maisemakuvaukseen

Voit kuvata maisemia missä vain milloin vain niin luonnossa kuin kaupungissa. Näillä vinkeillä saat kuviisi enemmän mielenkiintoa ja syvyyttä, on kuvauskohteena sitten auringonlasku, jylhät vuoret tai arkkitehtuuri.

Aiheen valinta

Maisemakuvaus kannattaa aloittaa tuttujen maisemien kuvauksesta. Maisemia on kaikkialla, ei tarvitse todellakaan lähteä maailman ääriin. Opettele kamerasi asetukset ja kikat ulkomuistista, eri menetelmät hallitsee vain kokeilemalla ja harjoitttelemalla.

Maisemakuvauksessa on tietenkin maisema kaikista tärkein, joten kannattaa käyttää aikaa kuvan rajaamiseen. Kuvauskohteen tulee olla mahdollisimman dramaattinen ja mielenkiintoinen, jotta katsoja säilyttää siihen mielenkiinnon.

Kuvausolosuhteet

Kun kuvaat maisemia, olet usein ulkona, joten säätiedot kannattaa tarkistaa. Suunnittele kuvaaminen sään mukaan, suunnitelmallisuus voi palkita sinut. Paras hetki valokuviin on ns. sininen, joka on noin tunti ennen auringonlaskua. Auringonnousun aikaan valo on myös kauneimmillaan, ja voit leikkiä eri kuvauskulmilla ja varjoilla.

Maisemakuvissa kohteet voivat olla hyvinkin kaukana, joten oikean perspektiivin valinta on tärkeää. Monet valitsevat tarkoitukseen laajakuvaobjetkin, mutta ota myös tele- tai tavallinen objetki, lisää syvyyttä kuviin saat käyttämällä eri suotimia.

Välineet

Maisemakuvauksessa kannattaa harkita eri objektien ja suottimien käyttöä. Kun käytät oikeanlaista objektia valokuviisi, teet otoksistasi täydellisiä taideteoksi. Objekteihin saatavilla olevilla suodattimilla viimeistelet kuvasi upeasti.

Maisemakuvauksessa yleisin objekti on ehdottomasti laajakuvaobjekti, jolla saa tallennettua upean laaja-alaisen maiseman. Tämä objekti ei kuitenkaan luonnollisesti sovellu kaikkin maisemiin, mutta tällä on hyvä aloittaa. Kun hallitset sen käytön, voit siirtyä kokeilemaan normaalia objektiivia tai teleobjektiivia, näillä saa kuviin todella uniikin perspektiivin.

Suotimet asetetaan kameran linssin eteen, jolloin ne luovat omaperäisiä, kauniita efektejä. Suotimet muuttavat linssin läpi kulkevaa valoa ja vaikka kuvankäsittelyohjelmat ovat hyvin kehittyneitä, saat osan efekteistä vain käyttämällä suodattimia.

On sanomattakin selvää, että maisemakuvista haluaa mahdollisimman tarkkoja. Vaikka kätesi olisi kuinka vakaa, saattaa kuva tärähtää, jolloin kuva on käyttökelvoton. Maisemakuvauksessa tärkein tarvike onkin kolmijalka. Kolmijalan päällä oleva kamera on vakaa, se minimoi tärinät ja kameran muut liikkeet, joten kuvistasi tulee terävämpiä kuin käsin tuettuna.

Kaikkia välineitä on turha kantaa koko ajan mukana, ovathan ne painavia. Pidä kuitenkin kamerasi koko ajan ulottuvillasi, eihän sitä koskaan tiedä millainen maisema tulee vastaan.