Kategoriat
Yleinen

Yleisimmät termit kuvankäsittelyssä

KuvankäsittelyValokuvaus on todellakin taito, mitä voi harjoitella, opetella ja tulla koko ajan siinä paremmaksi. Silti jotkut kuvat tulevat tarvitsemaan kuvankäsittelyä, jotta se pääsisi siihen loistoonsa, mitä se oli kuvaustilanteessa. Esittelemme lyhyesti yleisimmät ja kaikista tarpeellisimmat työkalut ja niiden englannin kieliset termit, mitä tarvitset valokuvien jälkikäsittelyssä.

Rajaus

Rajaaminen (crop) auttaa sinua karsimaan turhat asiat pois kuvasta. Mikäli horisontti on jäänyt hieman vinoon, tällä työkalulla voit suoristaa kuvan sekä muuttaa kuvasuhdetta.

Valkotasapaino

Vaikka useissa kameroissa on automaattinen valkotasapainonsäädin, voi värit vääristyä silti valokuvassa. Tämä työkalu auttaa muuttamaan värit luonnollisimmiksi, kun valitset kuvasta kohdan, jonka tulisi olla valkoinen. Työkalu laskee valintasi mukaan oikean valkotasapainon (white balance) ja muuttaa värit luonnollisemmiksi.

Valotus

Valotus (exposure) kertoo kuvassa valon määrän. Kameroissa oleva valotuksenkorjaus voi helposti jäädä väärään asentoon ja tällä työkalulla voi pelastaa monta monta kuvaa. Yli- tai alivaloittamalla kuvaa, voit saada aikaan monia uusia, ainutlaatuisia efektejä.

Kontrasti

Voit säätää kontrastia (contrast) kivana tehokeinona kuvissa, tehden mustan ja valkoisen eroista voimakkaamman tai häilyvämmän. Kontrasti toisinaan auttaa tuomaan värit esiin räiskyvämmin.

Värikylläisyys

Haluatko kuvastasti kuin taianomaisen karkkikaupan. Värikylläisyydellä (saturation) voit muuttaa värit kuvassa todella kirkkaista mustavalkoiseksi.

Liukuväri ja vinjetointi

Kummallakin näillä työkaluilla voit muuttaa kuvan reunojen sävyä. Liukuväri (gradient) muuttaa kuvan toisen reunan vaaleammaksi, kun taas vinjetoinnilla (vignetting) muutat kuvan kulmien väriä. Jos olet sommitellut kuvauskohteen keskelle kuvaa, voit vinjetointityökalulla korostaa sitä entisestään tummentamalla kuvan reunat.

Tiedostomuoto

Järjestelmäkameroissa voit valita tiedostomuodoksi JPG:n tai RAW:n. Kun kuvia haluaa käsitellä paljon kannatta ehdottomsti kuvata RAW-muodossa. Kuva tallentuu raakaversiona eli se tallentaa kuvaan kaiken minkä voi. Kuvia pystyy muokkaamaan ilman, että kuvan laatu heikkenee. Jos kuvat ovat tallentuneet JPG-muodossa, jokainen muokkaus ja tallennus heikentää kuvan laatua. JPG-muodossa kuvaaminen vie paljon vähemmän tilaa, mutta tänä päivänä ei isotkaan muistikortit maksa paljoa.

Yhteenveto

Kuvanmuokkaus vaatii harjoittelua, mutta opetteluuun käytetty aika maksaa takaisin ruhtinaallisesti. Voit saada taianomaisia, vielä upeampia ja ainutlaatuisempia kuvia käsittelemällä kuvia, tämä oli vain pintaraapaisu tähän maailmaan.